Hege Annestad Nilsen

Billedkunstner

E-post: hege.annestad.nilsen@gmail.com
Telefon: 917 84 780
Hjemmeside: www.annestad.no

Bilder før og nå

Mine arbeider tar utgangspunkt i de helt nære forhold vi omgir oss med. Menneskene vi er sammen med, stedene vi tilbringer våre dager og tingene som omgir oss. Hver og en har sin historie å fortelle, som alle mennesker har det.

I mine arbeider finner du en del av min historie, flettet sammen med andres historie. Det vanlige blir magisk og alle historiene blir legender.han-logo

I dialog med Savio

Savios par

John Andres Savio 1912: «Sàmi Couple» har vært utgangspunkt for mine porteretter av par. Alle de fotograferte har fått se bildet av Savio, og har deretter laget sin egen tolkning av bilde. I de fire utstillingene jeg har hatt i Finnmark i 2015, har jeg vist fire forskjellige versjoner omkring samme tema. Felles for alle utstillingene har vært fotografiene av par, der har jeg brukt mitt personlige forhold til den samiske kunstneren John Savios bilde Gánda ja nieida (gutt og jente) som base for mitt arbeid. Portrettene er på 1 x 1 m. Jeg har variert med å vise installasjon og video på monitor.

CV

Hege Annestad Nilsen (f. 1966, Hammerfest). Bor og arbeider i Alta.
Billedkunstner


UTDANNING

2005-06 Styrekompetanse BI Handelshøyskolen, Oslo
2009-10 Entrepenørskap, UIT Norges arktiske universitet, Alta
2006-08 Pedagogikk, UIT Norges arktiske universitet, Alta
1993-98 Kunstakademiet, NTNU Norges tekniske og naturvitenskapelige universitet, Trondheim
1992-93 Filosofi grunnfag, Universitetet i Bergen
1991-92 Kunsthistorie grunnfag, Universitetet i Bergen
1989-91 Kunstskolen i Rogaland, Stavanger
1989      Fria konstskolan, Helsinki

SEPARATUTSTILLINGER
2015 I Savios fotspor; Saviomuseet, Barents Spektakel, Kirkenes
2015 I dialog med Savio; Alta Kunstforening
2015 I dialog med Savio; Varanger Samiske Museum, Varangerbotn
2015 I dialog med Savio; Kvalsund kommunehus, Kvalsund
2012 Alta kunstforening
2011 Skyggenes lys; Påskefestivalen, Karasjok
2009 s.p.o.r; Borealisfestivalen, Alta
2008 Bilder fra før og nå; Mørketidsfestivalen, Hammerfest
2007 Snøhvit og de sju reinan; Samisk senter for samtidskunst, Karasjok
2005 s.p.o.r; Nordland Kultursenter, Bodø
2004 Hammerfest Kunstforening, Hammerfest
2002 I D; Samisk senter for samtidskunst, Karasjok
1997 Prosjekthallen, Trondheim
1996 Galleri-i-box, Trondheim

GRUPPE-/KOLLEKTIVE UTSTILLINGER
2016 Ilios; Galleri Nordnorge, Harstad
2016 Imago Mundi; Kunstnernes Hus, Oslo
2014 Murmansk Kunstmuseum, Murmansk Russland
2013 Samisk senter for samtidskunst, Karasjok
2012 Statshuset, Kiruna
2011 Samisk senter for samtidskunst, Karasjok
2010 Nordnorsk Kunstnersenter, Svolvær
2010 Galleri Nordnorge, Harstad
2010 Steinkjer Kunstforening, Steinkjer
2010 Riddu Duottar Museat, Karasjok
2008 National Gallery of Canada, Ottawa, Canada
2008 Samisk senter for samtidskunst, Karasjok
2008 Riddu Duottar Museat, Karasjok
2007 Murmansk Kunstmuseum, Murmansk, Russland
2007 The Rooms, St. Johns Newfoundland, Canada
2007 Winnipeg Art Gallery, Winnipeg Manitoba, Canada
2007 Yukon Arts Centre, Whitehorse Yukon Territory og Ottawa, Canada
2007 Samisk Kunstnersenter, Karasjok
2006 Art Galleri of Hamilton, Canada
2005 Konstens Hus, Luleå, Sverige
2004 Galleri Nord Norge, Harstad
2004 Nord-Norsk Kunstsenter, Svolvær
2004 Barents Spektakel, Kirkenes
2003 Palais am Festungsgraben Museum, Münster
2002 Mørketidsutstillingen; Tromsø Kunstforening
2001 Riddu Riddu Festivalen
2000 Tromsø Museum
2000 Sommerutstillingen; Samisk senter for samtidskunst
1998 Oslo Kunstforening
1998 Trondheim Kunstmuseum
1997 Trondheim Kunstforening

ÅRS-/LANDSDELUTSTILLING
1999 Trøndelagsutstillingen, Trondheim
2009 Trøndelagsutstillingen, Trondheim

VIDEOPRODUKSJONER
2015 Dialog med Savio
2015 Still waiting
2014 Lost Love II
2013 Lost Love 2012 2011 Morgenkaffe på verandaen
2010 Skyggenes lys
2009 Røde sko II
2007 Snøhvit og de sju reinan
2007 Hva er det dere holder på med?
2006 Hvem har sagt at jeg ikke er lykkelig?
2005 Høst
2004 Kaskade
2003 Utsikt fra et vindu
2002 Røde sko
1998 Dialog med Rembrandt
1998 Who are you today?
1998 Hellig vann
1998 Dødning
1997 Hanky Panky
1997 Grab this heart
1997 Me, my mother and the elephants
1996 Frk X
1996 Møte
1995 Monet
1995 Grønn

UTSMYKKINGSOPPDRAG
2001 Troms Fylkeskommune Ungdomspsykiatriske instutisjon, Tromsø

MOTTATTE STIPEND ELLER PRISER
2016 Samiske Kunstnere og Forfatteres Vederlagsfond, reisestipend
2015 Samiske Kunstnere og Forfatteres Vederlagsfond, utstillingsstipend
2014 Samisk kunstnerfond, prosjektstøtte
2013-15 Finnmark Fylkeskommune, arbeids-stipend
2012 Sametinget, vikarstipend
2011 Samiske Kunstnere og Forfatteres Vederlagsfond, reisestipend
2010 Finnmark Fylkeskommune, prosjektstøtte
2009 Nordnorsk Kunstnersenter, prosjektstøtte
2008 Sametingets kunstnerstipend, reisestipend
2007 Samiske Kunstneres og forfatteres Vederlagsfond, utstillingsstipend
2006 Statens utstillingsstipend
2005 Samiske Kunstnere og Forfatteres vederlagfond, reisestipend
2004 Sametingets kunstnerstipend, etablererstipend
2004 Statens materialstipend
2004 Beiarnstipendet
2003 Finnmark Fylkeskommune, prosjektstøtte
2002 Statens materialstipend
2002 Statens utstillingsstipend
2001 Kvalsund Kommune, prosjektstøtte
2001 Samiske kunstneres og Forfatteres Vederlagsfond, materialstipend
2000 Finnmark Fylkeskommune, prosjektstipend
1999 Norsk Kulturråd, aspirantstilling ved Samisk Kunstnersenter, Karasjok
1998 Unge Kunstneres Hjelpefond

INNKJØP
Sametingets innkjøpskomite 2002,2006, 2010, 2013, 2015
Riddu Duottar Museat 2009
Finnmark Fylkeskommune 2006
Beiarn kommune  2005
Kvalsund kommune  1996

STUDIEREISER
Island, Færøyene, Grønland, Danmark, Russland,Finland, Sverige, England, Frankrike, Tyskland, Kroatia,Polen, Italia, Hellas, Egypt

UNDERVISNING OG FOREDRAGSVIRKSOMHET
2016 Filmkurs animasjon, Den Kulturelle skolesekken, Finnmark Fylke
2015 Workshop fotografi, Barents spektakel, Kirkenes arr. pikene på broen
2015 Artist Talk ?Helsinki,
2013-2015 UKM Kunstansvarlig under Fylkesmønstringen i Finnmark, Alta
2013 Workshop maleri, ?Statoil
2011-15 Filmkurs, Den Kulturelle skolesekken, Alta
2010-11 Skulpturverksted,Den kulturelle skolesekken, Alta
2014-15 MY_BIRD tegning og leire, Den kulturelle skolesekken, Alta
2009 Norske Kunstforeninger, Trash Art, Alta Kunstforening
2009 Workshop, S.P.O.R, Borealisfestivalen
2008 Den kulturelle skolesekken, formidling og workshop, Barents spektakle, Kirkenes
2007-2008 Turné i Tegning, Den Kulturelle skolesekken, Finnmark
2007 Digitalt Fotokurs, Kulturskolefestival i Finnmark, Vadsø.
2006 Digitale arbeider, kurs i visuelle kunstfag, Norsk Kulturskoleråd, Alta
2005 Workshop,Mytiske og Mystiske dyr, Festspillene i Harstad
2004-2006 UKM Kunstansvarlig under Fylkesmønstringen i Finnmark, Hammerfest
2004 Tegne-workshop, urfolksdagene i Karasjok
2003-2004 Maleri-workshop i regi av Nordnorsk Kunstnersentrum, Festspillene i Harstad
2003 Workshop, Migration-project, Kirkenes arr. Pikene på broen
xxxx Norsk forskningsråd forskning på samisk kunst foredrag

Annet
2004 Scenografi til «Stormen» Kulturskoleforestilling, oppsatt under Festspillene i Harstad
2003-2004 Arrangør av utstillinger ved Redrum: se  www.redrum.no
2001 Utforming av skilt til fangstgropanlegg for villrein, De samiske samlinger, Karasjok
2012 Utforming av utstillingsdesign, Verdevuotha

Bibliografi
2008 Iver Jåks
200? Hanna Hansen
200? Thomas Kintel
2003 Maleri, forside av Studiehåndboka til Universitetet i Tromsø

TILLITSVERV
2015-17 Styreleder SDS/ Samisk Kunstnerforbund
2010-17 Styremedlem, NKF / Nordisk kunstnerforbund
2014-16 Medlem av Kunstnerisk råd, Samisk senter for samtidskunst
2014-15 Styremedlem, Vara, Samisk senter for samtidskunst
2009-13 Styreleder NNBK / Nord-Norske Bildende Kunstnere
2008-10 Styreleder, Samisk Kunstnerfond
2008-10 Styremedlem, SDS / Samiske Kunstnerforbund
2008-10 Styremedlem, Samisk Kunstnerråd
2006-08 Styreleder, Hammerfest Kunstforening
2006-08 Kontrollutvalg, NNBK / Nord-Norske Bildende Kunstnere
2004-06 Styreleder, SDS / Samiske Kunstnerforbund
2004-06 Styremedlem, Samisk Kunstnerråd
2004-06 Styreleder, Samisk Senter for Samtidskunst
2004-06 Styremedlem, NKF / Nordisk Kunstnerforbund
2002-06 Styremedlem, Vara, NNBK / Nord-Norske Bildende Kunstnere
2000      Jurymedlem, Utstillingen: +2000-  Nordnorsk samtidskunst

KUNSTNERISK KONSULENT
Oppnevt av RSU/Regionalt samarbeidsutvalg
2008      Strandparken i Hammerfest
2006-08 Samisk barnehage i Tromsø
2005      Tannklinikken i Hammerfest
2002-06 Fokuskvartalet / Rådhuskvartalet i Tromsø

ARBEIDSPRAKSIS
2015 RDM / RiddoDuottar Museet, Karasjok
2009-16 Visuelle kunstfag, Alta Kulturskole 10-30 % stilling
2009-13 Design og Håndverk, Alta Videregående skole, 50% stilling
2007-08 Kunst og Håndverk 1, Høgskolen i Finnmark, Alta (Vikariat)
2006-07 Design og håndverk, Hammerfest videregående skole, 40 % stilling
2004-08 Visuelle kunstfag, Hammerfest Kulturskole, 50% stilling
2002      Kunstnerisk leder, Samisk kunstnersenter, Karasjok, 100% stilling
2000-01 Aspirantstilling, Samisk kunstnersenter 50% stilling / Norsk Kulturråd
2001      Kunstfag, Karasjok videregående skole, 11% stilling
2000      Timelærer i kunstfag, Karasjok Ungdomsskole
1999-00 Tegne og malekurs, SOL / Karasjok